رتبه بندی کشورها و صنایع از نظر فناوری، داده‌ها و مهارت‌های کسب و کار

رتبه بندی کشورها و صنایع از نظر فناوری

افزایش سرعت تغییرات تکنولوژیکی، نشان دهنده فعالیت‌های شغلی فراوان و مهارت‌های مورد نیازشان است. نتایج حاصل از پژوهش McKinsey بر روی رتبه بندی کشورها و صنایع از نظر فناوری و مهارت‌های کسب و کار، نشانگر این است که در سراسر جهان بیش از ۵۰ درصد از نیروی کار در معرض خطر از دست دادن شغل خود به دلیل اتوماسیون هستند.

بررسی‌هایی که توسط انجمن اقتصاد جهانی انجام شده است، نشان می‌دهد که ۴۲ درصد از مهارت‌های شغلی اصلی مورد نیاز بازار کار امروز، تا سال ۲۰۲۲ تغییرات قابل ملاحظه‌ای خواهد کرد. در این چشم انداز، افراد، شرکت‌ها و دولت‌ها، دائما در حال مبارزه و تلاش هستند تا اطمینان حاصل کنند که همواره مهارت‌هایی برای حفظ رقابت دارند.

Coursera به عنوان بزرگترین پلتفرم جهانی در زمینه تحصیلات عالی، ۴۰ میلیون دانش آموز در سراسر جهان را با بیش از ۳۰۰۰ دوره آموزشی، به سمت دانشگاه‌ها و شرکت‌های بزرگ هدایت می‌کند. این پلتفرم به تازگی اولین نسخه نشریه شاخص‌های مهارت‌های جهانی (GSI) خود را به نمایش گذاشته است. در این پلتفرم فهرست توانایی‌ها و شاخص‌های مهارت اندازه گیری می‌شود. این فهرست، مجموعه مهارت‌های ۶۰ کشور را به خود اختصاص می‌دهد، که به ترتیب ۸۰ درصد از جمعیت جهان و ۹۵ درصد از تولید ناخالص داخلی جهان را تشکیل می‌دهند.

ما ۱۰ مورد از مهارت‌های مورد نیاز صنایع بزرگ جهانی را اندازه گیری و رتبه بندی کرده‌ایم. همچنین بهتر است بدانید که دانشجویان Coursera، مطمئنا نمونه‌ای کامل نیستند، آن‌ها یک گروه بسیار مهم برای تجزیه و تحلیل هستند؛ کسانی که بیشترین انگیزه‌ها را دارند و قادر به بهبود مهارت‌های خود هستند.

ما در اولین تجربه خود، تمرکز را بر مهارت‌های کسب و کار، فنآوری، و داده‌های علمی گذاشته‌ایم که در عصر اتوماسیون و هوش مصنوعی، برای بهره‌وری مهم هستند. امروزه شرکت‌ها و دولت‌ها به طور فزاینده‌ای نیاز به کارگران ماهر در زمینه فناوری و علوم داده‌ها، برای ایجاد نوآوری‌هایی دارند که رشد بهره وری را افزایش دهند و عملی کردن ایده‌ها را با کمک رهبری سازمان، تسهیل کنند

کشورها و صنایع از نظر فناوری به چند گروه تقسیم می‌شوند؟

ما در مقایسه با بازار‌های توسعه یافته و در حال توسعه، مهارت‌های متفاوتی پیدا می‌کنیم؛ به طور کلی آمریکای شمالی و اروپا با آمریکای لاتین، آسیا و میانه شرقی متفاوت هستند. به این ترتیب، ایالات متحده نمی‌تواند در سه منطقه در حال توسعه، ورود پیدا کند و ناهمگونی منطقه‌ای نشان دهد. علاوه بر این، میان مهارت‌های صنعت، مانند تولید و فناوری نیز تفاوت‌های بسیاری وجود دارد. مهارت‌های صنعت، بیشتر بر پایه‌ی تکنولوژی و اطلاعات استوار است، این چیزی است که در مهارت‌های تولید، کمتر دیده می‌شود.

رتبه بندی کشورها و صنایع از نظر فناوری
رتبه بندی کشورها و صنایع از نظر فناوری

ما در این بررسی به رتبه بندی کشورها و صنایع از نظر فناوری ۶۰ کشور پرداخته ایم و هر کشور در یکی از چهار گروه زیر قرار می‌گیرد:
بخش ابتدایی: رتبه ۱ تا ۱۵

بخش رقابتی: رتبه ۱۹ تا ۳۰

بخش در حال ظهور: رتبه ۳۱ تا ۴۵

بخش عقب افتاده: رتبه ۴۶ تا ۶۰

ما برای ۱۰ صنعت اصلی همین کار را می‌کنیم. به طور مستقیم، یک کشور یا صنعت زمانی رتبه خوبی به خود اختصاص می‌دهد که شاخص‌های مربوط در آن کشور بهتر از ارزیابی‌های منطقه باشند. همین مسئله ممکن است یکی از دشواری‌های انجام ارزیابی‌ها باشد.

بیشتر بخوانید: تنظیم قرارداد با هوش مصنوعی؛ هوش مصنوعی چگونه قراردادها را تغییر می‌دهد؟

یافته‌ها در زمینه کسب و کار، فناوری و علوم داده ها در سطح جهانی

بسیاری از مردم جهان در کشور‌هایی زندگی می‌کنند که مهارت‌های انتقادی دارند. کشور‌های دارای اقتصاد‌های در حال توسعه که سرمایه گذاری اندکی در زمینه آموزش و پرورش انجام می‌دهند، دارای بیشترین کمبود مهارت هستند و ۹۰ درصد این کشور‌ها در گروه کشور‌های عقب افتاده و یا در حال ظهور قرار می‌گیرند.

رتبه این کشور‌ها در زمینه کسب و کار، فناوری و علوم داده ها، در حالت منفی تولید ناخالص داخلی سرانه است و با ریسک اتوماسیون رابطه مثبتی دارد، به این معنا که این کشور‌ها از نظر اقتصادی عملکردی نسبتا ماهرانه‌ای را از خود نشان می‌دهند و خطر شکست بازار کار را از طریق اتوماسیون کاهش می‌دهند.

در گروه دوم برخی از کشور‌ها رهبران جهانی هستند و اغلب اقتصاد‌های ثروتمندی دارند که بیشتر برای سرمایه گذاری در زمینه آموزشی و ابتکارات آموزشی عمومی اقدام می‌کنند.

رتبه بندی کشورها و صنایع از نظر فناوری
رتبه بندی کشورها و صنایع از نظر فناوری

بیشتر کشور‌های اروپایی از نظر کسب و کار، فناوری و علوم داده‌ها در این گروه قرار می‌گیرند. فنلاند، سوئیس، اتریش، سوئد، آلمان، بلژیک، نروژ و هلند، در هر سه حوزه ذکر شده، به طور مرتب در حال پیشرفت هستند. برخی از کشور‌ها با عملکردی متوسط به عنوان مرکز نوآوری جهانی شناخته می‌شوند.

ایالات متحده به عنوان یک رهبر کسب و کار برای نوآوری شناخته شده است، این کشور در هیچ یک از سه حوزه ذکر شده، پیشرفته محسوب نمی‌شود. در ایالات متحده، مهارت‌ها به صورت غیر یکنواخت توزیع شده است: در غرب این منطقه مهارت‌ها فناوری و علوم داده‌ها بیشتر و در شرق مهارت‌های مربوط به کسب و کار، درخشش بیشتری دارد.

بیشتر بخوانید: یادگیری ماشین به ضرر فرآیند آموزش انسان‌ها است؟

تقسیم بندی جغرافیایی در رتبه بندی کشورها و صنایع از نظر فناوری

کشور‌هایی که بالاترین نمره مهارت را دارند، به طور کلی ثروتمندتر هستند: متوسط GSI آنها در کسب و کار، فناوری و علوم داده، ۰.۷۵ – است.
کشور‌هایی که دارای کمترین میزان مهارت‌اند؛ آن‌هایی هستند که بیشترین میزان خطر را دارند: همبستگی بین ریسک اتوماسیون کشور (برآورد شده توسط موسسه جهانی مک کینزی) و متوسط رتبه GSI آن در سه حوزه، ۰.۴۵ است.

کدام کشور دارای بالاترین و کمترین سطح در رتبه بندی کشورها و صنایع از نظر فناوری است؟

۱۰ تا از بالاترین و پایین‌ترین کشور‌ها در این بررسی مشخص شده است. تولید ناخالص بالاتر با بالاترین سطح همبستگی، ارتباط مستقیم دارد.

‌مهارت‌های داده‌ها  مهارت‌های فناوری مهارت‌های کسب و کار بالاترین
اسرائیل آرژانتین فنلاند ۱
سوئیس جمهوری چک سوئیس ۲
بلژیک اتریش اتریش ۳
اتریش اسپانیا هلند ۴
سوئد لهستان بلژیک ۵
جمهوری چک بلاروس نیوزلند ۶
آلمان آلمان آلمان ۷
فرانسه سوئد سوئد ۸
انگلستان بلژیک استرالیا ۹
لهستان فنلاند کانادا ۱۰
مهارت‌های داده‌ها مهارت‌های فناوری مهارت های کسب و کار پایین‌ترین
هندوستان کره جنوبی اکوادور ۵۱
اندونزی ویتنام امارات متحده عربی ۵۲
کنیا ترکیه نیجریه ۵۳
ویتنام اندونزی اندونزی ۵۴
مصر فیلیپین کره جنوبی ۵۵
ترکیه بنگلادش ترکیه ۵۶
بنگلادش مصر پاکستان ۵۷
عربستان سعودی کنیا عربستان سعودی ۵۸
پاکستان پاکستان بنگلادش ۵۹
نیجریه نیجریه مصر ۶۰

به طور کلی به نظر می‌رسد که هر چه رشد جمعیت بیشتر باشد، رشد این شاخص‌ها نیز باید افزایش یابد. برای مثال، آفریقا و آسیا و اقتصاد‌های نوظهور دیگر، بیشتر در معرض خطر از دست دادن شغل و مدل‌های رشد موجود خود به دلیل تحولات تکنولوژیکی قرار دارند و از نظر GSI، پایین‌ترین رتبه را دارا هستند.

انتظار می‌رود این قاره‌ها ۸۰ درصد جمعیت جهان را تا سال ۲۰۵۰ به خود اختصاص دهند و سهم بیشتری از نیروی کار جهان را نسبت به اقتصاد‌های توسعه یافته، مانند ایالات متحده و اروپا دارا شوند. دولت‌ها و شرکت‌ها در این مناطق باید با هم کار کنند تا برنامه‌های بازآموزی نیروی کار مشخصی را برای آینده آماده کنند.

رتبه بندی کشورها و صنایع از نظر فناوری
رتبه بندی کشورها و صنایع از نظر فناوری

در حالی که بسیاری از اقتصاد‌های در حال توسعه به طور متوسط عملکرد خوبی ندارند، اما گاهی دارای نقاط روشنی نیز هستند. برای مثال آرژانتین در حوزه فناوری بسیار درخشان است و شامل یک مدل موفقیت آمیز می‌شود که تمرکز دانشگاه‌ها را به سمت تدریس مهارت‌های فنی، تکنیکی و همچنین مشارکت با دولت‌ها برای تحریک کارآفرینی، سوق می‌دهد.

در کشور‌های توسعه یافته، ما عملکرد کلی قوی‌تری را می‌بینیم و در این کشور‌ها ما شاهد سرمایه گذاری بیشتر در آموزش عمومی هستیم.

بررسی موقیعت کشورهای اروپایی در رتبه بندی کشورها و صنایع از نظر فناوری

کشور‌های اروپایی بیشتر در گروه ابتدایی قرار می‌گیرند و دارای این ویژگی‌ها هستند. تسلط کلی قاره اروپا، به دلیل رویکرد پیشگیرانه‌اش است. سازمان‌های اروپایی حمایت‌های قوی برای ترکیب آموزش و پرورش با استخدام دارند. در اروپا نیز حرکتی وجود دارد تا یادگیری بر اساس یک روش اساسی انجام شود.

رتبه بندی کشورها و صنایع از نظر فناوری
رتبه بندی کشورها و صنایع از نظر فناوری

برای مثال، فرانسه، حداقل ساعات آموزش را برای کارگران شاغل تعیین می‌کند. اما هر اقتصاد توسعه یافته‌ای در رده برتر جای نمی‌گیرد. ایالات متحده با وجود اینکه رهبر جهانی نوآوری است، تنها کشوری است که در آن از لحاظ جغرافیایی تفاوت‌های بسیاری در سطح مهارت‌ها وجود دارد.

اگر ما هر منطقه را به عنوان کشور خودمان در نظر بگیریم، متوجه می‌شویم که هر منطقه از شمال گرفته تا جنوب و از شرق گرفته تا غرب، هر کدام در حوزه خاصی عملکرد بهتر و برتری دارند.

بیشتر بخوانید: معادله نوآوری چیست و چگونه از آن استفاده کنیم؟

کدام صنایع دارای بالاترین و کمترین مهارت در کسب و کار، هستند؟

ما همچنین صنایع را نیز از نظر مهارت‌های مختلف رتبه و طبقه بندی می‌کنیم. برخی از صنایع پیشرو، به خصوص در زمینه فناوری و امور مالی، نمایه‌های شگفت انگیزی از مهارت‌های نامتعادل را نشان می‌دهند.
برای مثال، شرکت‌های حوزه فن آوری، دارای مهارت‌های کسب و کار قوی نیستند، و در بین ۱۰ صنعت برتر، رتبه پنجم را به خود اختصاص داده‌اند. شرکت‌های فناوری نوپا ممکن است از نظر سرمایه‌ای مورد حمایت قرار بگیرند، اما از لحاظ مهارت‌های پایه‌ای و عملیاتی احتیاج به تلاش بیشتری دارند.

مهارت‌های اطلاعاتی مهارت‌های فناوری مهارت‌های کسب و کار رتبه

 مهارت‌های اطلاعاتی مهارت‌های فناوری مهارت‌های کسب و کار رتبه
فناوری تولید تولید ۱
مشاوره بیمه مشاوره ۲
ارتباطات مخابراتی ارتباطات مخابراتی ارتباطات مخابراتی ۳
تولید فنآوری سلامت / پزشکی ۴
رسانه‌ها / سرگرمی دارایی، مالیه، سرمایه گذاری فنآوری ۵
مصرف کننده رسانه‌ها / سرگرمی رسانه‌ها / سرگرمی ۶
بیمه سلامت / پزشکی بیمه ۷
سلامت / پزشکی مشاوره مصرف کننده ۸
دارایی، مالیه، سرمایه گذاری خودرو دارایی، مالیه، سرمایه گذاری ۹
خودرو مصرف کننده خودرو ۱۰

در عین حال، حوزه امور مالی، دومین مهارت مهم در صنعت کسب و کار و علوم داده است.این حوزه از لحاظ تاریخی از موفقیت‌های زیادی برخوردار بوده است، اما امروزه بسیاری از شرکت‌ها که دارای زیرساخت‌های مدرن هستند، هنوز به طور کامل از فناوری هوش مصنوعی استفاده نمی‌کنند. همانطور که صنعت در تحولات دیجیتالی فعلی درخشش دارد، امروزه نیز از صنایع مختلفی استفاده می‌شود که در گذشته با موانع مشابهی، مواجه بوده است. این مدل‌ها شامل صنایع تولیدی و ارتباطات مخابراتی هستند که هر کدام از آن‌ها در حیطه تحلیل ما قرار دارند.

رتبه بندی کشورها و صنایع از نظر فناوری
رتبه بندی کشورها و صنایع از نظر فناوری

تولید، در رتبه اول مهارت‌های کسب و کار و فناوری، در رتبه چهارم علوم داده قرار گرفته است. در حقیقت، صنعت ساخت و ساز به سرعت بر اساس چشم انداز خود در حال تغییر است. در عین حال، مخابرات در رتبه سوم قرار دارد. ارائه دهنده‌های مخابراتی به طور موثر پیشرفت‌های دیجیتالی را دربرمی‌گیرند، مثلا برای اطمینان از اینکه شبکه‌هایشان می‌توانند تقاضای رو به رشد مشتریان را اداره کنند، از این مهارت‌ها استفاده می‌نمایند.
چهارمین انقلاب صنعتی، پیش بینی تغییرات گسترده در ماهیت کار است. بدون داشتن تمرکز در توسعه مهارت‌ها، ناهنجاری‌ها، گسترده خواهد شد و به شدت تحت تأثیر و تسلط افرادی با تحصیلات پایین قرار می‌گیرد. با توجه به تغییرات اساسی بازار، نیاز به سرمایه گذاری‌های هماهنگ، در توسعه مهارت‌ها در سراسر جهان احساس می‌شود.

منبع: Harvard Business Review

مقالات مرتبط

پاسخ‌ها

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دوره رایگان
با عضویت در رشد‌ و پیشرفت همه‌جانبه یک دوره رایگان هدیه بگیرید. روی دکمه زیر کلیک کنید
دوره رایگان
با عضویت در رشد‌ و پیشرفت همه‌جانبه یک دوره رایگان هدیه بگیرید. روی دکمه زیر کلیک کنید