۲۱ تا از مهمترین موانع تصمیم گیری سریع و درست

تصمیم گیری سریع

هر فرد، روزانه هزاران تصمیم کوچک و بزرگ می‌گیرد. به همین دلیل، داشتن مهارت تصمیم گیری سریع و بهتر، باعث صرفه جویی در زمان، افزایش بهره وری و پیشرفت در زندگی می‌شود. تصمیم ‌گیری سریع‌ همیشه به معنای افزودن موارد جدید به زندگی‌تان نیست؛ بلکه به معنای کاستن مواردی خاص و کنار زدن موانعی است که به شما امکان این را می‌دهد تا بتوانید سریع‌ و درست‌تر تصمیم بگیرید. در ادامه مطلب، ۲۱ مورد از موانع تصمیم گیری سریع و صحیح را آورده‌ایم که باید آن‌ها را کنار بگذارید.

تصمیم گیری بدون حساب و کتاب

گاهی در موقعیت‌هایی قرار می‌گیرید که باید به صورت آنی تصمیم بگیرید. اما اغلب اوقات، می‌توان برای موقیعت‌ها و کارهایی که باید در مورد آن‌ها تصمیم بگیرید، از قبل برنامه‌ریزی کرد. نکته‌ی کلیدی برای دستیابی به مهارت تصمیم گیری سریع، این است که زمانی را برای فکر کردن و برنامه ریزی اختصاص دهید.

من مایل هستم که برنامه‌ی کارهای طول هفته خود را جمعه شب‌ها تنظیم کنم. اینکه چه زمان به انجام این کار می‌پردازید، چندان مهم نیست، بلکه مهم است که این کار را به یک عادت همیشگی تبدیل کنید.

اگر این کار را امتحان کنید، می‌بینید که برنامه ریزی برای تصمیم گیری، از خستگی و تنبلی جلوگیری کرده و انرژی زیادی را برای تصمیم گیری‌های مهم‌تر ذخیره می‌کند. به علاوه محققان دریافته‌اند که اکثر تصمیم گیری‌های دقیق، فارغ از اینکه افراد در کجای دنیا زندگی می‌کنند، بین ۸ صبح تا ۱ بعد از ظهر رخ می‌دهند.

مهارت تصمیم گیری سریع
مهارت تصمیم گیری سریع

فکر کردن بیش از حد مانعی برای تصمیم گیری سریع

برای بهبود تصمیم گیری سریع، “ایلنه استراوس کوهن” معتقد است: برخلاف آنچه فکر می‌کنیم، تقریبا سنجش نتایج حاصل از تصمیمات در آینده غیرممکن است چرا که افراد و زندگی بسیار غیرقابل پیش‌بینی هستند. بنابراین تصمیم گیری اغلب یک حرکت پرخطر است.

و در ادامه می‌گوید: سو تفاهم نشود. همچنان مفید است که در مورد تصمیم‌هایی که می‌گیرید اعتماد به نفس داشته باشید اما مهم این است که بدانید نمی‌توانید نتایج حاصل از این تصمیمات را کنترل کنید.

اما توصیه‌ی او چیست؟ از فکر کردن بیش از حد دست بکشید.

فکر کردن بیش از حد مانعی برای تصمیم گیری سریع
فکر کردن بیش از حد مانعی برای تصمیم گیری سریع

بیشتر بخوانید: اجازه ندهید که افکار منفی و مخرب، سازمان شما را در خود غرق کند

مواردی که باعث حواس پرتی می‌شوند

فکر کنید که شما از قبل تصمیم می‌گیرید که در طول هفته چه غذاهایی را درست کنید. برای مثال من در زمستان تصمیم گرفتم که برای شام سوپ سبزیجات درست کنم. همینطور که لیست مواد غذایی را که نیاز داشتم را می‌نوشتم، یکی از دوستانم با من تماس گرفت و توجهم به او جلب شد. حدس بزنید چه اتفاقی افتاد؟ من کاملا نیمی از موادغذایی را که نیاز بود در زمان رفتن به مغازه بخرم را فراموش کردم و زمانی که به منزل برگشتم، تمام مواد غذایی مورد نیاز برای درست کردن شام را در اختیار نداشتم.

زمانی که بر روی یک مسئله‌ی مهم کار می‌‌کنید، مواردی که حواس شما را پرت می‌کنند را حذف کنید. شما می‌دانید که باید چه کنید، تلفن خود را خاموش کنید، در یک فضای ساکت کار کنید و در لحظه، تنها بر روی یک چیز تمرکز کنید. تمرکز و افزایش دقت نکته‌ی کلیدی در اتخاذ تصمیم‌های سریع و درست است.

انتخاب چیزی از روی اجبار

من به هیچ وجه نمی‌گویم که از زیر بار مسئولیت شانه خالی کنید. اما مجبور نیستید که زمان و انرژی خود را بر روی مواردی قرار دهید، که چندان ضروری نبوده و در اولویت نیستند.

برای مثال ممکن است بخواهید محل کار خود را تغییر دهید. اما آیا این کار ضروری است و یا تنها چیزی است که در مورد آن با سایر کارآفرینان خود صحبت کرده‌اید؟ اگر این تغییر مکان (یا هر تصمیم دیگری) ضروری نیست، پس می‌توانید آن را نادیده بگیرید یا به زمان دیگری منتقل کنید.

مقایسه کردن و عدم تصمیم گیری سریع

زمانی که سایر کسب و کارها موفق هستند و کسب و کار شما با مشکلات و موانعی دست و پنجه نرم می‌کند، سخت است که دست به مقایسه نزنید. می‌دانم این کاری است که گفتن آن، آسان‌تر از انجام دادنش است، اما تصمیم گیری سریع را به تعویق می‌اندازد.

پس بهتر است دست از مقایسه کردن بردارید و امروز بهترین تصمیم‌های خود را اتخاذ کنید. اگر به سخن الهام بخش‌تری نیاز دارید به این سخن تینا فی توجه کنید: وقت خود را برای تغییر ایده‌ها تلف نکنید، سرتان به کار خودتان باشد و برایتان مهم نباشد که دیگران این حرکت را می‌پسندند یا خیر.

تصمیم گیری سریع و صحیح
تصمیم گیری سریع و صحیح

نادیده گرفتن ندای درونی

زمانی که با تصمیمات شخصی مانند انتخاب محلی برای نقل مکان مواجه هستید، گوش دادن به حرف دل و ندای درون‌تان بیش‌ترین تاثیر را دارد. ولی برای مسائل و تصمیمات مهم و پیچیده‌تر، باید همچنان با دقت عمل کنید و مزایا و معایب تصمیم خود را به طور کامل بسنجید.

چگونه به ندای درونی خود گوش دهید؟ بسیار خب، این مورد، بستگی دارد که احساس رهایی کنید یا خیر. یعنی احساس هیجان و قدرت کنید یا احساس خفقان. اگر احساس رهایی نکنید، حسی شبیه به ترس و مردد شدن خواهید داشت.

ترس

ترس یکی از موانعی است که با غلبه بر آن می‌توان تصمیم ‌گیری سریع و موفق را ارتقا بخشید. تقریبا بزرگ‌ترین دلیل برای به تعویق انداختن تصیم‌گیری، این است که شما از عواقب تصمیمات خود می‌ترسید و این موضوع دلیل دارد.

همانطور که تام رتیگ می‌گوید: شما در مورد تصمیمی که می‌گیرید کنترل دارید اما در مورد نتیجه‌ی آن خیر. برای مثال، ممکن است شغل خود را رها کنید تا بتوانید کسب و کار رویایی خودتان را راه بیندازید. اما اگر در زمانی که کسب و کارتان نوپا است، یک بحران اقتصادی رخ بدهد چه؟ این موضوع بر روی کسب و کار شما تاثیر می‌گذارد. این موضوع کاملا خارج از کنترل شماست.

راه حل چیست؟ خود را بیش از حد مشغول فکر کردن به این موضوع نکنید که بعدا قرار است چه اتفاقی بیفتد و تا حد مناسبی عواقب و پیامدهای تصمیمات خود را بررسی کنید.

بیشتر بخوانید: ترس از دست دادن و معرفی پنج قدم تا رهايي و غلبه بر آن

مسائل پیش پا افتاده

یکی از موثرترین راه‌هایی که مشکلات مربوط به تصمیم گیری را حل می‌کند، این است که در مورد موارد و اتفاقات پیش پا افتاده، زیاد نگران نباشید.

برای مثال نیم ساعت از وقت خود را برای تصمیم گیری در مورد اینکه چه لباسی بپوشید، هدر ندهید. وقتی دید وسیع‌تری داشته باشید، این یک تصمیم گیری کم ‌اهمیت است که صرف وقت زیاد برای آن، تنها انرژی ذهنی و زمان شما را هدر می‌دهد. به همین دلیل است که شما قادرید دست به تصمیم گیری بزنید و کمد لباس خود را برای کل هفته پیش رو، از قبل آماده کنید و یا اینکه مثل استیو جابز و مارک زاکربرگ عمل کنید و تیپ ساده و مخصوص خود را داشته باشید.

کمال گرایی مانعی اساسی برای تصمیم گیری سریع

دیانا ریچی در مقاله‌ی calendar چنین می‌نویسد: کمال گرایی شما را از ارتقا و کشف فرصت‌های جدید باز می‌دارد. این مسئله اغلب بازدهی شما را تباه می‌کند؛ چراکه شما زمان زیادی را صرف شک کردن به توانایی‌های خود می‌کنید.

چطور می‌توانید بر کمال گرایی غلبه کنید و تصمیم گیری سریع داشته باشید؟ بسیار خب، ریچی چنین توصیه می‌کند:

  • تسلیم این حقیقت شوید که شما بدون نقص نیستید و قبول کنید که تصمیمات شما بخشی از فرآیند زندگی هستند.
  • اهدافی قابل دسترسی معین کنید.
  • پذیرای بازخوردها و انتقادات باشید.
  • به آزمایش فرضیه‌ها بپردازید. برای مثال یک پست وبلاگی بنویسید و به تصحیح آن نپردازید. شما متوجه خواهید شد که علی‌رغم هرگونه خطایی که در این پست باشد، باز هم دنیا به آخر نمی‌رسد!
  • از تمرکز بر روی مسائل گذشته و مشکلاتی که برای آن‌ها راه حلی ندارید، بپرهیزید.

بیشتر بخوانید: رهبری بهتر و زندگی غنی تر | روش دستیابی به زندگی غنی‌تر با رهبری

اطلاعات ناکافی 

اطلاعات ناکافی باعث می‌شود که نتوان به سرعت تصمیم گیری کرد. اگر بتوانید اطلاعات خود را تکمیل کنید، می‌توانید سرعت تصمیم گیری خود را نیز بر اساس داده‌ها بالا ببرید‌. حتی اگر زمان محدودی در اختیار دارید، اما سعی کنید با اولویت بندی درست، تعیین کنید که کدام بخش از اطلاعات را باید ارتقا دهید. به این صورت می‌توانید سرعت تصمیم گیری خود را افزایش دهید.

اطلاعات بیش از حد

دقیقا نقطه‌ی مقابل گزینه‌ی قبل، داشتن اطلاعات فراوان است.  این امر که از آن به فلج تجزیه و تحلیل یاد می‌شود، می‌تواند سرعت تصمیم گیری را کاهش دهد. وجود اطلاعات زیاد باعث می‌شود تا گاه اطلاعات متناقض به نظر برسند. همین امر می‌تواند باعث شود تا نتوان از میان اطلاعات بهترین را برگزید و براساس آن تصمیم گیری نمود. 

درست است که وجود اطلاعات تضمین می‌کند به خوبی بتوانید تصمیم بگیرید، اما اطلاعات زیاد، باعث می‌شود نتوانید به سرعت تصمیم بگیرید. می‌توان در این زمینه از افراد دیگر کمک گرفت و به غربال اطلاعات پرداخت. در این مرحله با تعیین زمان بندی مشخص، در مرحله‌ی جمع آوری اطلاعات می‌توان سرعت تصمیم‌گیری را ارتقا داد.

کثرت افراد تصمیم‌گیرنده

اگر در مورد مسئله‌ای، افراد زیادی حق رای داشته باشند، تصمیم گیری دشوار و پیچیده می‌شود‌. از طرفی سرعت تصمیم‌گیری نیز بسیار کاهش می‌یابد. علت این امر نیز این است که هر فرد دیدگاه مختص به خود را دارد. تجمیع این نظرات در یک نقطه می‌تواند زمان زیادی را به خود  اختصاص دهد. همین امر باعث می‌شود سرعت به طرز چشم‌گیری کاهش بیابد. در این موارد باید نظر نهایی را تنها به یک نفر سپرد تا بتوان سرعت را بالا برد.

اطلاعات بیش از حد
اطلاعات بیش از حد

دلبستگی‌های احساسی

همه‌ی افراد، به وضعیتی که در آن به سر می‌برند، از نظر احساسی وابستگی دارند‌. وقتی قرار بر اتخاذ تصمیم می‌شود، بدان معناست که باید در پی آن تغییراتی نیز به وجود آید. بسیاری از افراد آمادگی تغییر را ندارند.

اگر از وابستگی‌های احساسی خود بکاهید، می‌توانید به سادگی سرعت خود را در تصمیم گیری و البته عمل به تصمیم اتخاذ شده افزایش دهید.

عدم وابستگی احساسی

هر پیوستاری دو سویه دارد. در نقطه‌ی مقابل گزینه‌ی قبل عدم وابستگی احساسی است که می‌تواند سرعت تصمیم‌گیری را کاهش دهد. این امر از آن جهت ناشی می‌شود که فرد تنها به یک وجه اهمیت نمی‌دهد‌. در واقع اگر نسبت به یک قسمت تعصب نداشته باشید، و جنبه‌های متعدد برایتان اهمیت داشته باشد، نمی‌توانید تصمیم بگیرید. 

در این‌گونه موارد بهتر است حتما مزایا و معایب را برای هر بخش در نظر بگیرید. سپس اولویت بندی کنید و بر اساس آن تصمیم نهایی را اتخاذ کنید.

فقدان داده‌های معتبر

گاه اطلاعاتی که در اختیار دارید، ناکافی است. اما گاه اتفاق می‌افتد که نمی‌توانید به داده‌های موجود اعتماد کنید.  داده‌ها و اطلاعاتی که در اختیار دارید به اندازه‌ی کافی معتبر نیستند. داده‌های مبهم و ناقص می‌تواند تصمیم گیری را برای شما دشوار و سخت کند. در نتیجه سرعت انتخاب داده‌ها و در نتیجه تصمیم گیری را کاهش خواهد داد.

قدرت ریسک پذیری

قطعا تصمیم‌گیری، انتخاب از میان دو یا چند گزینه‌ی موجود است. یکی از ویژگی‌های تصمیم‌گیری این است که شما می‌توانید حدس بزنید که انتخابتان چه تبعاتی دارد. اما این حدسیات، دقیق نیست. امکان دارد که تبعات دقیقا آن‌چیزی نباشد که شما پیش‌بینی می‌کردید. 

به همین دلیل اگر نتوانید ریسک پذیر باشید، نمی‌توانید به سرعت از میان گزینه‌های موجود انتخاب کرده و در نتیجه تصمیم گیری شما سریع نخواهد بود‌.

از طرفی، نه تنها باید تصمیم بگیرید، بلکه باید خود را برای تبعات پیش بینی نشده نیز‌ آماده کنید.

کثرت افراد تصمیم گیرنده
کثرت افراد تصمیم گیرنده

گزینه‌های زیاد

گاه اتفاق می‌افتد‌ که مجبور هستید از میان دو گزینه بهترین مورد را انتخاب کنید‌. اما اگر گزینه‌های پیش رویتان بیش از سه یا چهار مورد باشد، می‌تواند قدرت تصمیم گیری را سخت کند. همچنین می‌تواند باعث شود سرعت تصمیم گیری بسیار کاهش یابد. از طرفی زمانی این سرعت کاهش می‌یابد که هر گزینه، مزایای بی‌شماری داشته باشد.

پشتیبانی ناکافی

قطعا اگر بدانید که تصمیم شما با مخالفت اکثریت روبرو نخواهد شد، سریع‌تر تصمیم گرفته و به بوته‌ی اجرا می‌گذارید. اما زمانی تعلل و دودلی در افراد به وجود می‌آید که اکثریتی که نفعی در این تصمیم گیری دارند، با تصمیم شما مخالف باشند. هرچند شما به تصمیم خود مطمئن باشید، اما باز هم سرعت انتخابتان کاهش خواهد  یافت

کمبود منابع

برای این‌که بتوانید تصمیمی را درست و سریع اتخاذ کنید، باید منابع مکفی داشته باشید. این منابع می‌تواند شامل وقت، منابع مالی، تجهیزات و نیروی انسانی باشد. این موارد می‌تواند سرعت و قدرت تصمیم‌گیری را به شدت کاهش دهد. می‌توان در این مواقع راه‌های جایگزین را انتخاب نمود‌. اما به شرطی که سرعت شما را  کاهش ندهد.

ناتوانی در تغییر

هر تصمیم، نیاز به تغییر را ایجاب می‌کند.‌ اگر قرار باشد که در شرایط سابق باقی بمانید، دیگر نیاز به انتخاب و تصمیم گیری ندارید. اما گاه پیش می‌آید ترس از تغییر می‌تواند فرد را دچار تعلل کند. در نتیجه دیگر نمی‌تواند به سرعت تصمیم بگیرد.

محدودیت خود به دو پاسخ بله و خیر

در آخر به این نکته توجه داشته باشید که هر تصمیمی که می‌گیرید، محدود به دو پاسخ بله و خیر نیست و پاسخ‌ها و واکنش‌های جایگزینی نیز در دسترس هستند.

تصمیم گیری سریع و بهتر
تصمیم گیری سریع و بهتر

چنین تصور کنید که همکار یا دوست‌تان می‌خواهد برای فردا ناهار با شما نشستی داشته باشد. شما از قبل برنامه‌ یا کار مهمی برای این تایم دارید و می‌خواهید پاسخ نه بدهید. قبل از اینکه درخواست او را رد کنید، نگاهی به تقویم خود بیندازید. آیا سه شنبه‌ی دیگر امکان این دیدار را دارید؟ اگر چنین است به جای فردا، سه شنبه‌ی بعدی را پیشنهاد دهید. بهتر است که برنامه‌ی خود را با دیگر افراد به اشتراک بگذارید، تا زمان‌های مناسب برای قرار گذاشتن با شما را بدانند.

منبع: entrepreneur.com

مقالات مرتبط

پاسخ‌ها

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دوره رایگان
با عضویت در رشد‌ و پیشرفت همه‌جانبه یک دوره رایگان هدیه بگیرید. روی دکمه زیر کلیک کنید
دوره رایگان
با عضویت در رشد‌ و پیشرفت همه‌جانبه یک دوره رایگان هدیه بگیرید. روی دکمه زیر کلیک کنید